Ce este terapia Shockwave?

terapia shockwave

Undele de soc sunt unde acustice cu un vârf de energie extrem de ridicat, precum cele care apar in atmosfera dupa un eveniment exploziv, cum ar fi un fulger sau un boom sonic. O unda de soc difera de ultrasunete prin amplitudinea de presiune extrem de mare.  In plus, ultrasunetele constu, de obicei, intr-o oscilatie periodica, in timp ce o unda de soc este un singur puls.
Termenul de „terapie shockwave” se refera la impulsurile mecanice de presiune care se extind ca unda in corpul uman. In 1980, metoda shockwave a fost folosita pentru prima data pentru dezintegrarea pietrelor la rinichi (Journal of Urology, 1982).
In ultimele doua decenii, aceasta metoda a devenit tratamentul standard in multe alte domenii, inclusiv reabilitare, chirurgie ortopedica si urologie non-invaziva.
In aceste domenii, terapia shockwave (spre deosebire de litotripsie) nu este utilizata pentru dezintegrarea tesuturilor, ci mai degraba provoaca efecte biologice microscopice interstitiale si extracelulare care duc la regenerarea tesuturilor. In urologie, lucram mai ales cu efectul pozitiv al schimbarii asupra neovascularizarii locale, inversarea inflamatiei cronice. Aceste mecanisme pe termen lung sunt, de asemenea, sustinute cu vasodilatatie locala intensa si suprimarea imediata a durerii.

Cum actioneaza terapia shockwave?

Echipamentul medical este special proiectat pentru tratamentul disfuncțiilor erectile. Această tehnologie de ultimă generație este bazată pe generarea de Unde de Șoc de mică intensitate, nedureroase, asupra penisului (corpilor cavernoși) și a rădăcinii acestuia. Astfel se realizeaza repararea accelerata a tesuturilor si cresterea celulelor sau neovascularizare.
Fluxul de sânge nutritiv este necesar pentru a incepe si a mentine procesele de reparatie a structurii tisulare deteriorate. Aplicarea undelor de soc creeaza micro-rupturi capilare la tendon si os si creste semnificativ expresia indicatorilor de crestere, cum ar fi eNOS, VEGF, PCNA si BMP. Aceste doua procese stimuleaza cresterea si remodelarea noilor arteriole. Noile vase de sânge vor imbunatati aportul de sânge si oxigenarea, ceea ce duce la vindecarea mai rapida atât a tendonului, cât si a oaselor.
Reversarea inflamatiei cronice – Inflamatia cronica apare atunci când raspunsul la inflamatie nu este complet oprit. Poate deteriora zonele sanatoase din corp si poate duce la dureri cronice. Activitatea mastocitelor, care sunt implicate in procesul inflamator, poate fi crescuta de undele de soc perversive. Eliberarea compusilor proinflamatori, atunci când este nevoie, poate ajuta la refacerea proceselor normale de vindecare si regenerare.

Terapia cu unde de soc in urologie

In urologie, se foloseste terapia cu unde de soc pentru a inversa procesul patologic in caz de inflamatie cronica a prostatei si tulburari ale penisului.

Cine poate beneficia de terapia shockwave?

Deoarece tehnologia este nedureroasă și pentru ca nu exista efecte secundare, fapt demonstrat de miile de pacienti tratati care nu au raportat efecte secundare, orice persoană care suferă de disfuncție erectilă de natură vasculară poate urma tratamentul. Acesta metoda de tratament este destinata mai ales bărbaților cu disfuncții erectile care nu răspund sau prezintă efecte secundare la tratamentul clasic, cu medicamente.

Tratamentul cu unde de soc

Tehnologia unică foloșeste unde de soc în sedinte scurte si extrem de eficiente avand o serie de avantaje: tratamentul se poate realiza în regim de ambulator și nu implică durere.

Terapia shockwave se bazeaza pe procesul de neoangiogeneză (formarea de vase noi) și neurogenză (formarea de țesut nervos) în urma microtraumatismelor produse de undele de șoc conferind o vindecare relativ naturală a țesuturilor implicate.

Studiile realizate în domeniu evidențiază o rata de răspuns de 75% pentru pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, aflați în tratament cu inhibitori de 5 fosfodiesterază în timp ce pentru cei care nu răspundeau la acest tratament rata de conversie este de 66%.
La Clinica ON terapia shockwave este folosita ca tratametn de sine statator sau in combinatie cu alte tipuri de tratament noninvaziv.