Testosteronul, hormonul sexual masculin, are multiple functii, dar principala sa responsabilitate este dezvoltarea caracteristicilor masculine, precum cresterea osoasa, a masei musculare, a pilozitatii pubiene, dezvoltarea vocii si a functiilor sexuale.
Cantitatile insuficiente de testosteron in organismul uman pot duce la disfunctii sexuale.
Aceasta nu este o afectiune foarte comuna, dar se intalneste totusi in societatea de azi. In aceste cazuri, terapia hormonala de inlociure poate rezolva problema disfunctiei sexuale.
Cauzele deficientei de testosteron sunt multe. Iata cateva dintre ele:
Unul din principalele motive este varsta. Cu cat inaintam in varsta, cu atat organismul produce testosteron in cantitati mai mici.
Infectii sau lovituri ale testiculelor.
Deoarece testosteronul este produs in testicule, daca acestea nu functioneaza normal din cauza motivelor mai sus amintite, cantitatea de testosteron va scadea instantaneau si se pot instala disfunctiile sexuale.
Chimioterapia sau terapia prin radiatii pentru boli precum cancerul diminueaza cantitatea de testosteron din corpul uman.
Afectiunile ereditare, precum sindromul Klinefelter, are de asemenea un impact negativ asupra productiei de testosteron.
O alta cauza a disfunctiilor sexuale declansate de insuficienta de testosteron o reprezinta alimentatia bogata in fier, sau producerea exagerata a acestuia de catre organism.
In creier se gaseste o glanda numita glanda pituitara. Principala sa functie este trimiterea de semnale care sa declanseze productia de hormoni, printre care si testosteronul. Daca aceasta glanda nu trimite semnalele corespunzatoare, atunci productia de testosteron va fi incetata.
Anumite medicamente care se recomanda in tratarea cancerului de prostata, costicosteroizii, influenteaza negativ producerea de testosteron, cu influente negative implicite asupra capacitatii sexuale, cauzand disfunctii sexuale.
Aceste disfunctii sexuale sunt, de fapt, si principalul simptom al deficientei de testotesteron. Nu numai ca va confruntati cu impotenta dar va pierdeti si apetitul sexual, avand, in general o stare proasta.
Corpul vi se schimba: observati o scadere a masei musculare si o crestere a grasimilor corporale, o schimbare a nivelului de colesterol (in rau), anemie moderata, osteoporoza si caderea parului.
Cum va puteti diagnostica?
Doctorul va poate recomanda sa va faceti o analiza de sange. Aceasta va determina nivelul de testosteron ce se gaseste in sange. Aceste masuratori ale nivelului vor trebui facute pe parcursul a mai multor zile, deoarece nivelul de testosteron fluctueaza.
Asadar, pentru a trata disfunctiile sexuale cauzate de lipsa testosteronului, va trebui sa aduceti nivelul hormonului in limite normale. Pentru aceasta, exista mai multe metode:
- Injectii intravenoase cu testosteron la fiecare 2-3 saptamani.
- Plasturi ce contin testosteron aplicati pe corp, sau pe scrot.
- Gel cu testosteron.
- Adeziv aplicat pe dinti de 2 ori pe zi.
Este important sa retineti ca aceste metode nu sunt potrivite pentru toata lumea. Inainte de a incepe terapia de inlocuire verificati-va functiile vitale si daca aveti cancer de prostata. In general, terapia hormonala de inlocuire este relativ sigura pentru barbati. Exista anumite efecte secundare, precum piele grasa, retentia de fluide, marirea sanilor, descresterea testiculara.
Beneficiile terapiei hormonale de inlocuire a testosteronului depasesc efectele secundare. Aceasta terapie este folosita de multi ani in tratarea disfunctiilor sexuale si nu numai ca imbunatateste functia sexuala, dar si starea generala a pacientilor.