Disfunctia erectila sau disfunctiile sexuale inseamna o afectiune medicala care duce la imposibilitatea realizarii actului sexual complet si satisfacator. Acest act sexual poate fi realizat de catre un barbat cu un alt partener (femeie sau alt barbat) sau prin masturbare. Cauza este imposibilitatea obtinerii unei erectii peniene (anerectie) sau mentinerii unei erectii peniene suficiente (hipoerectie sau erectie instabila).
Pe intelesul tuturor, disfunctia erectila sau disfunctiile sexuale insemana incapacitatea de a atinge sau de a mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual.
Disfunctia erectila sau disfunctiile sexuale pot aparea la barbaţii de orice varsta, deşi aceasta tulburare apare mai frecvent la barbatii cu varsta peste 40 de ani.

Cauzele care duc la disfunctia sexuala erectila:

Acestea pot fi atat de natura fizica cat si de natura psihologica.
Cauzele fizice ale problemelor de erecție sunt legate de vasele de sange, nervi, hormoni si includ afectiuni pe termen lung (cronice) sau scurt (acute):

– complicatii ale prostatei sau interventii chirurgicale care interfera cu impulsul nervos sau cu fluxul de sange din penis

– varsta, la pacientii de 50 ani sau mai in varsta

– probleme vasculare care pot impiedica circulatia sangelui sau sa ramana suficient timp pentru a mentine erectia.

– probleme neurologice care blocheaza semnalele de excitatie sa ajunga de la creier si maduva spinarii pana la penis; tulburari nervoase (boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla sau accident vascular cerebral); afectiunile nervilor din diabet, complicatii chirurgicale, leziuni ale maduvei spinarii

– probleme ale structurii penisului sau ale tesuturilor inconjuratoare

– factori hormonali (nivele scazute de testosteron)

– efectele secundare ale medicamentelor (pentru hipertensiune arteriala sau depresie)

– tutunul, alcoolul, drogurile

– activitatile fizice care restrictioneaza fluxul de sange in penis (mersul cu regularitate pe bicicleta pe distante mari).

Cauzele psihologice ale problemelor de erectie includ:

– depresia, anxietatea, stresul, probleme cu relatiile actuale sau trecute.

– problemele de cuplu

Multe dintre aceste cauze pot fi eliminate si efectul disfunctiei erectile poate fi inlaturat pentru totdeauna, in unele cazuri (detalii aici).

La Clinica On beneficiati de tratament specializat si de experienta medicilor nostri in aceste probleme delicate.