Pe langa simptomele obisnuite ca retentia urinara, cresterea frecventei de urinare, sau descresterea fortei si cantitatii urinarii, una dintre simptomele initiale raspandite in randul barbatilor afectati de cancerul de prostata sunt disfunctiile sexuale masculine.
In timpul tratamentului pentru cancerul de prostata apar anumite stari precum depresia, anxietatea si stresul, care impreuna duc la disparitia interesului pentru sex, si implicit la aparitia unor disfunctii sexuale. Durerea din timpul ejacularii contribuie din plin la lipsa dorintei sexuale. De altfel, mai multe disfunctii sexuale apar pe masura ce tratamentul pentru cancerul de prostata avanseaza.

Nervul care controleaza formarea unei erectii se afla foarte aproape de prostata.

In timpul unei prostatectomii radicale sau a inlaturarii totale a prostatei si a veziculelor seminale, este inlaturat si acest nerv, iar rezultatul final este reprezentat de impotenta totala si definitiva. Asadar acest tip de impotenta este mai mult decat o disfunctie sexuala, neputand fi tratata in niciun fel. Totusi acest tip de operatie este cel mai des utilizat in vindecarea cancerului de prostata. Rezectia prostatica trans-uretrala (TURP) cauzeaza orgasme uscate, care din nou intra in cu totul alta categorie de disfunctii sexuale. Rezectia prostatica trans-uretrala este facuta prin inlaturarea unei parti a prostatei prin canalul penisului. Facand acest lucru, valva de constrictie a vezicii urinare este deschisa facand ca sperma sa ajunga in vezica, nefiind ejaculata la exterior. Orgasmul are loc fara ejaculare vizibila si din acest motiv poarta denumirea de orgasm uscat, reprezentand o disfunctie sexuala permanenta cauzata de cancerul de prostata. Terapia hormonala facuta fie prin orhiectomie (inlaturarea unuia sau ambelor testicule) sau cu ajutorul medicamentelor tinteste sa curete celulele canceroase de testosteron creand astfel un alt echilibru hormonal la barbati. Deficienta de hormoni masculini la barbati le reduce acestora dorinta si apetitul sexual, degenerand in timp intr-o disfunctie sexuala. Efectele psihologice ale inlaturarii unuia sau ambelor testicule amplifica foarte mult problemele sexuale ale unui barbat si pot accentua grav disfunctiile sexuale ale acestuia. De asemenea exista si alte metode de tratare a cancerului de prostata precum chimioterapie si radiatii, dar si aceste metode sporesc durerea resimtita in timpul ejacularii. Scaderea volumului de sperma este de asemenea un efect secundar al acestor metode. Asadar orice metoda de tratare rezulta intr-o disfunctie sexuala.

Sansa obtinerii unei erectii dupa o interventie chirurgicala suferita pentru vindecarea cancerului de prostata ramane valabila doar daca nervul responsabil obtinerii unei erectii este intr-un fel salvat. De asemenea Viagra s-a dovedit a fi eficienta in acest sens, ramanand printre singurele pastile care pot trata o intreaga gama de disfunctii sexuale.