Există 4 componente principale care pot duce la disfunctii sexuale masculine: Libido, Erectie, Ejaculare, Orgasm
Aceste disfunctii sexuale masculine pot fi generate de oricare dintre aceste componente. Cele patru elemente afecteaza interesul sau capacitatea de a avea relatii sexuale. De asemena, multe medicamente si numeroase tulburari fizice si psihologice afecteaza functia sexuala.
Libidoul este o componenta importanta a functiei sexuale.
Libidoul scazut se manifesta ca o lipsa de interes sexual sau o scadere a frecventei si intensitatii gandurilor sexuale, fie spontan sau ca raspuns la stimuli erotici. Acest libidou este sensibil la nivelele de testosteron, precum si la nutritie si unele tratamente terapeutice si medicamente.
Conditii susceptibile de reducere a libidoului includ hipogonadism, boala renala cronica, si depresie; pana la 25% din barbatii cu diabet zaharat pot corespunde definitiei hipogonadism.
Medicamentele care trateaza depresia, hipertensiunea, colesterolul marit, dar si unele antiinflamatoare pot deregla sistemul hormonal al barbatilor, cauzand disfunctie erectila.
Printre aceste medicamente se numara statinele, beta-blocantii, diureticele, antidepresivele triciclice si inhibitorii serotoninei, medicamentele folosite pentru tratamentul cancerului de prostata sau antiandrogenii. Toate acestea scad nivelul testosteronului si afecteaza viata sexuala. Alte medicamente ce pot creste riscul disfunctiilor erectile sunt antihistaminicele, folosite in cazul alergiilor, aritmicele si relaxantele musculare sau administrarea antiinflamatoarelor nestero idiene (AINS).
Erectia este un raspuns neurovascular la anumiti stimuli psihologici si / sau tactili.
Imputul cortical si arcul reflex parasimpatic sacral mediaza raspunsul erectil. Raspunsul neural trece prin nervii cavernoase care traverseaza zona posterolaterala a prostatei. Procesul se incheie in vascularizatia penisului. Acesti nervi nonadrenergici si noncolinergici elibereaza oxid nitric, care este un gaz. Oxidul nitric se difuzeaza in arterele netede din celulele musculare peniene, cauzand cresterea productiei de GMP ciclic. Acesta relaxeaza arterele si astfel permite unei cantitati mari de sange sa curga prin ele si in corpii cavernosi. Penisul se umple cu sange, creste presiunea intracavernoasa, care comprima venele din jur, cauzand veno-ocluzie si impiedicand iesirea sangelui din penis. Toate conditiile conduc la cresterea presiunii intracavernoase, contribuind la erectie. Mai multi factori afecteaza capacitatea de a avea o erectie, toti acesti factori pot cauza disfunctie erectila sau impotenta.
Ejacularea este controlata de sistemul nervos simpatic. Stimularea neuronala a receptorilor α-adrenergici din penis, testicule, perineu, prostata, vezicule seminale, determina contractii ale epididimului, canalului deferent, vezicule seminale si prostata care transporta sperma la uretra posterioara. Apoi, contractii ritmice ale muschilor pelvieni duc la ejacularea pulsatila a lichidului seminal acumulat. In acelasi timp, gatul vezicii se inchide, prevenind ejacularea retrograda a spermei in vezica. ISRS si alfa-blocantele pot intarzia sau inhiba ejacularea prin inhibarea receptorilor.
Orgasmul este senzatia placuta care apare in creier, in general, simultan cu ejacularea. Anorgasmia poate fi un fenomen fizic cauzat de sensibilitatea scazuta a penisului (de exemplu la neuropatie) sau un fenomen neuropsychologic cauzat de tulburari psihice sau medicamente psihoactive.
Tulburarile de ejaculare ca disfunctii sexuale masculine
Apar atunci cand ejacularea este redusa sau cand materialul seminal este absente. Aceasta stare de fapt poate rezulta din ejacularea retrograda, care poate aparea la barbati cu diabet zaharat sau ca o complicatie de chirurgie a vezicii urinare sau o rezectie transuretrala a prostatei. De asemenea, poate rezulta din intreruperea simpatica, fie din cauza unei interventii chirurgicale (de exemplu, disectia limfatici retroperitoneala) sau datorita medicamentelor. Prostatectomia radicala (indepartarea prostatei plus veziculele seminale si a ganglionilor limfatici regionali) elimina orice ejaculare, deoarece indepartarea veziculele seminale si prostatei elimina productia de sperma.
Disfunctii sexuale masculine : ejaculare precoce
Ejacularea precoce este definita ca ejacularea care apare mai devreme decat este de dorit pentru a putea avea o activitate sexuala normala (detalii aici). Ejacularea prematura este de obicei cauzata de lipsa de experienta sexuala, anxietate, si alti factori psihologici. Acesta poate fi tratata cu succes prin practica sexuala, antidepresive triciclice, si ISRS.